zaterdag 27 juli 2013

SV Friesland : nog steeds uiterst actief.......

Vandaag in Oude Willem de 2e "Hoeve aan de Weg Bosloop" , dinsdag a.s. weer de  "Brinkloop" in Diever, volgende week zaterdag de 3e "Hoeve aan de Weg Bosloop"in Oude Willem en zo gaat het maar door. Allemaal hardloopwestrijden, georganiseerd door de uiterst actieve hardloopvereniging SV Friesland.
Daarom hierna nog een keer mijn in oktober 2012 gepubliceerde Hardloopcolumn 55, waarin SV Friesland centraal staat.


SV Friesland, een uiterst actieve hardloopvereniging

Vandaag was ik als toeschouwer in Friesland in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen bij de noordelijke derby SC Heerenveen tegen mijn club FC Groningen. Ik heb het natuurlijk over voetbal. Friesland, met zijn betaalde voetbalclubs SC Heerenveen en SC Cambuur, is echter ook bekend vanwege andere bekende en minder bekende sporten. Zo is Friesland onder meer ook de provincie van het Skûtsjessilen, van het fierlejeppen, van het Friese kaatsspel en van het schaatsenrijden (Elfstedentocht en Thialf). Friesland is de provincie van veel bekende sporters. Wie kent niet haar en onze sporthelden, zoals voetballer Abe Lenstra, turner Epke Zonderland, schaatser Sven Kramer, voetbalcoach Foppe de Haan en de reeds overleden hardloopster Foekje Dillema. Het zijn er nog veel meer, teveel om op te noemen.... Landelijk niet zo bekend, maar regionaal wel, is de nu 90-jarige "super-rollater-loper" Wybren Visser uit Harlingen. Hij is lid van de hardloopvereniging SV Friesland, de zeer bekende en uiterst actieve hardloopvereniging uit Friesland.

SV Friesland is een vereniging die in 1980 door Jan en Josefien Kooistra uit Sint Jacobaparochie , samen met enkele snelwandelvrienden, werd opgericht. De vereniging heeft meer dan 750 leden en is daarmede de grootste in Noord-Nederland. De meeste leden komen uiteraard uit Friesland. Als je de lijst van de prestaties van de leden bekijkt, zie je dat er ook atleten uit andere provincies lid van de vereniging zijn.

SV Friesland organiseert jaarlijks heel veel wedstrijden en het is opvallend, dat er ook wedstrijden buiten Friesland worden georganiseerd, zoals reeds vele jaren de Brinklopen in Diever, de campinglopen in  Oude Willem en enkele marathons in Diever. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook nog ondersteuning gegeven bij de marathon van Leens (Gr).
Mooie aansprekende wedstrijden staan vaak op het programma. Zo wordt de bekende Berenloop op Terschelling, één van de zwaarste marathons in Nederland, jaarlijks begin november georganiseerd. Er is daar ook een halve marathon, het totaal aantal deelnemers bedraagt zo'n 4.000. En dan is er bijvoorbeeld nog de halve marathon met de ontzag inboezemde naam "Slach é Mar" , een rondje over klinkers, asfalt en zandpaden rond het Bergummermeer.

De oprichters van de vereniging, Jan en Josefien Kooistra, zijn nog altijd zeer betrokken bij de vereniging en vervullen beiden ook nog een bestuursfunctie. Overigens lijkt het bij de familie Kooistra alles om de hardloopsport te draaien. Naast de organisatie van de wedstrijden "speakert" Jan Kooistra vaak en Josefien regelt vele zaken en verleent assistentie bij de inschrijving. Jan is daarenboven nog kalendercoördinator voor de Atletiekunie voor Noord-Nederland. De door hem samengestelde uitgebreide hardloopkalender is op internet onder www.hardlopendnederland.nl te vinden. De Kooistra's zijn echter ook betrokken bij het mooie en uitgebreide clubblad van SV Friesland, de "Trimbode" en de website "SV Friesland online".

Het is voor hardlopers van onschatbare waarde dat er actieve verenigingen en organisatoren zijn. SV Friesland, met haar bestuurleden en niet in de laatste plaats de Kooistra's, is daar een goed voorbeeld van.