donderdag 13 april 2017

Aankondiging: Klap tot Klaploop in Stadskanaal maandag 17-04-2017

Maandag 2e Paasdag de Klap tot Klaploop in Stadskanaal.
Voor meer info: klik hier

In april 2012 schreef ik de volgende hardloopcolumn:


Klap tot Klaploop


Op 2e Paasdag 9 april 2012 a.s. wordt in Musselkanaal/Stadskanaal de Klap tot Klaploop gehouden. Het is alweer de 22e editie van dit "hardloopfestijn". Bij de Nieuwsbode, het Huis-aan-huisblad in Westerwolde, de Kanaalstreek, de Monden en de Hondsrug is een speciale bijlage gevoegd met allerlei informatie betreffende deze loop. In een voorwoord gaat de Wethouder van Sportzaken van de Gemeente Stadskanaal in op het woord "klaploper". De wethouder: "Traditioneel is de betekenis van het woord klaploper een "uitvreter", ofwel iemand die op andermans kosten leeft. Alle Knoalsters en bezoekers die de Klap tot Klaploop de afgelopen jaren gevolgd hebben-dit wordt de 22e editie-weten dat de woordenboekdefinitie aan uitbreiding toe is: In Stadskanaal kent het woord namelijk een betekenis die veel positiever is: iemand die zichzelf tot een topprestatie weet te bewegen". Tot zover de wethouder. Het deed mij direkt denken aan andere hardloopevenementen, waarvoor soortgelijke namen als de Klap tot Klaploop bestaan. In Heerde is jaarlijks de "Van Bank tot Bankloop" , in Dalfsen de "Station tot Stationloop", in Beerzerveld de "Brug tot Brugloop" en in Ruinerwold de "Kroeg tot Kroegloop" , om er maar enkele te noemen. De woordenboekdefinitie van de bankloper, de stationloper, de brugloper en de kroegloper zouden dan ook aan uitbreiding toe zijn!
Terug naar het begin. In de beginjaren van de Klap tot Klaploop werd gelopen vanaf de IJzeren Klap in Musselkanaal naar de Gele Klap in Stadskanaal, twee begrippen in de Kanaalstreek. Dat is nu niet meer zo: de wedstrijd gaat vanaf de start op de hoek Badstraat/Nanningstraat in Musselkanaal weliswaar wel langs de IJzeren Klap richting Stadskanaal, maar eindigt op het plein voor het Geert Teis Theater en niet bij de Gele Klap. Start en finish zijn in de loop der jaren gewijzigd en de naam "Klap tot Klaploop" dekt de lading dus niet meer.Voor de meeste lopers en toeschouwers zal dit geen enkel probleem zijn, het zal wel niets anders kunnen. Toch vind ik dat jammer.....

Opmerking Hardloper Gerrit online: Het parcours is inmiddels wederom iets gewijzigd (zie de website van de Klap tot Klaploop)